23 Ekim 2012 Salı

Telefonlar ve sim kartlar üzerine aklımdaki zırvalar...

Bu yazıda aslında çok bilmediğim, fikir yürüterek "bu böyle oluyor sanırım" diye düşündüğüm, ama sanki biliyormuş gibi yazdığım cümleleri göreceksiniz. Yanlışım, eksiğim, fazlam olabilir, normaldir. Uzmanı olmadığım bir konuda yazıyorum, yorum yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızı istiyorum, tabi yorum yapacak bir şeyler görür ve yorumlamak isterseniz...

Cep telefonlarında adına kısaca imei dedikleri bir kimlik bulunur. Bu kimlik uluslar arası(!) bir kimliktir. Tıpkı bizim TC Kimlik numaralarımız gibi. Aldığınız bir telefonu Türkiye'de kullanabilmek için bu telefonun vergisinin ödenmiş olması gerekir. Telefonunuzun vergisinin ödenip ödenmediği imei numarasına bakılarak anlaşılır. Bu konuda google veya yandex emmilerde(amca) araştırmanızda size daha çok yardımcı olacaktır.

Cep telefonu almak o telefonun hemen çalışacağı ve birilerini arayıp mesajlaşabileceğiniz anlamına gelmiyor. Bir gsm operatörüne gidip kendinize ait bir numara almanız gerekiyor. Tabi numara aldığınızda bu numaranın telefonunuzla çalışması için operatör tarafından size verilen sim kartı telefona takmanız gerekiyor. Sim kartıda telefona taktıysanız artık telefonunuzla gönül rahatlığıyla birilerini arayabilir mesaj gönderebilirsiniz.

Bildiğimi düşündüğüm kadarıyla sistem şöyle işliyor. Sim kartınızın da tıpkı telefonunuzun imei numarası gibi özel bir kimlik numarası var. 0 ile başlayan 11 haneli cep telefonu numaranız sim kartınızın kimlik numarasına yönlendiriliyor. Sim kartı telefonunuza takıp telefonunuz açık hale getirdiğinizde telefonunuz hangi operatöre yönlendirilmişse onun şebekesine bağlanıp sim kartın kimliğini, telefonun imei'sini en yakındaki baz istasyonuna bildiriyor. Baz istasyonu iletilen bilgilere bakıp önce sim kart hangi telefon numarasına bağlanmış bakıyor, sonra imei numarasının vergisinin ödenip yasallaşıp yasallaşmadığına bakıyor, Eğer telefonunuzun vergisi ödenmişse gsm operatör merkezine "falan numaralı sim kart şuanda benim kapsama alanımda" diye bildirirken size de "telefonunuz yasal(yasalsa :D), şuanda benim kapsama alanımdasınız, size ben hizmet vereceğim" şeklinde bilgilendiriyor. Bu bilgilendirmeden sonra telefon ve baz istasyonu arasında sinyal gücü ölçümü yapılıyor sürekli, sinyal kesilirse telefon tekrar bir baz istasyonu aramaya başlıyor, baz istasyonu ise gsm operatör merkezine "falan numaralı sim kart kapsama alanımdan çıktı" diye bildiriyor. Bu işlem sürekli kendini tekrar ediyor.

Bu sistemde benim taktığım kısım neden iki tane kimlik numarası gönderilsin ki? İki kimlik numarasından kastım sim kartın kimliği ve telefonun kimliği olan imei. Bu konuya birazdan tekrar geleceğim...

İlk telefonlarda sim kart belleği için kullanılıyordu. Telefon bir aletti, sim kart ise telefon rehberi, mesajlar ve kendi kimliğini belirten verileri tutmak için bellekti. Telefonu sim kart olmadan açarsanız yapabileceğiniz tek arama acil numaralara(112, 911, vs) doğrudur. Yani sim kart olmadan telefon sadece yangın alarm düğmesi gibi bir şey. Gel gör ki teknoloji gelişti, artık piyasadaki telefonların hafızaları öyle yüksek ki telefonlar sim kart hafızasını görmezden geliyorlar. Mesajları da rehberi de kendi hafızasında saklıyor telefonlar.

Teknoloji gelişti ya, sim kartlar teknolojiyle birlikte küçülmeye başladılar. Yanlış bilmiyorsam ilk telefonlardaki sim kartlar kredi kartı büyüklüğündeydi, sonrasında bizim telefonlarda kullandığımız bir kulağı kırpık dikdörtgen hale geldi, tabi bu kırpık dikdörtgende gittikçe küçülüyor, mikrosu nanosu çıktı, daha ne kadar küçültecekler kim bilir!..

Gel gelelim benim takıldığım noktaya. Aslında benim sormak istediğim şey şu: Madem cep telefonlarına imei numarasından ulaşılabiliyor, o halde sim karta ne gerek var? Hani anlatırken demiştim ya telefon numaranız sim kartın kimlik numarasına yönlendiriliyor diye. Sim kartı kaldıralım aradan, telefon numaranız telefonunuzun imei numarasına yönlendirilsin. Böylece sim kartı takmakla uğraşmaya gerek kalmaz, sırf sim kartı takılacak diye telefonun tasarımında saçma sapan yerler ayırmaya gerek kalmaz.

Güzel düşünüyorum da bu sistemin eksileri ve artıları var. Kabul edelim ki telefonlardan sim kartı özelliğini kaldırıyoruz, eksileri ve artıları neler olur?

ARTILARI:

  • Telefona herhangi bir şey takmadan doğrudan telefon olarak kullanabilme

  • Operatör değiştirmek istediğinde sadece imei numarası ile halledebilme (numara taşıdığınızı düşünün)

  • Aynı anda birden fazla telefon numarası ve operatörü bir telefona bağlayabilme (gelen aramalar açısından kolaylık, giden aramalarda yapılabilirliği değerlendirilmeli :D)

EKSİLERİ:

  • Telefon bozulursa tüm rehber ve mesajları kaybedebilme

  • Telefonun şarjı biterse ulaşılamaz olursunuz

  • Telefon el değiştirdiğinde operatörün bilgilendirilmesi gerekliliği

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Olaya birde "Sim kartlar hiç icat edilmemiş olsaydı" yönüyle yaklaşmak var ama gecenin bu saatinde artık aklım durmaya başladı. Onu da başka zaman düşünürüz...

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Heaa öylesi bir şey varmış yani, iyiymiş. Türkiye de yok sanırım gelir mi sence?

      Sil